Wanneer we wijn proeven letten we niet alleen op de kleur, geur en smaak, we letten ook op de afdronk. De afdronk van een wijn omvat alle smaken en aroma’s die in de mond blijven hangen, nadat de wijn is geproefd. Het is een belangrijke factor bij het beoordelen van een wijn. . Dit zijn dus de indrukken die in je mond achterblijven nadat je de wijn hebt doorgeslikt of hebt uitgespuugd.
Om de afdronk van een wijn goed te kunnen beoordelen, moeten eerst een paar stappen worden genomen. Om te beginnen neem je een ruime slok wijn en probeer je daarbij wat lucht mee naar binnen te slurpen. Dat slurpen zorgt voor extra zuurstof die via de mond naar de neus gaat. Hierdoor proef je de wijn veel beter. Het meeste wat je proeft gaat namelijk via de neus. Daarom proef je ook bijna niets meer wanneer je verkouden bent. Laat de wijn vervolgens door je hele mond gaan. Zo komt de wijn langs alle smaakpapillen.
En dan, spuug je de wijn uit of slik je deze door? Je proeft exact hetzelfde als je de wijn doorslikt of uitspuugt, wat dat betreft maak het dus niet zoveel uit. Net als bij de geur gebruiken we dezelfde wijntaal voor het benoemen van de smaak. Wel komen er bij het proeven wat nieuwe termen bij. Zo kan een wijn zacht of juist krachtig, sappig, complex, geconcentreerd, jong, soepel, elegant, vol, of rond zijn.
Naast de smaak van een wijn kunnen we met de mond nog meer waarnemingen doen. Zo bevat rode wijn tannine wat een drogend gevoel in de mond kan geven. Koolzuur geeft natuurlijk een prikkelend gevoel en veel alcohol geeft een ‘warm’ gevoel.
Afdronk en balans
Als de wijn dan linksom of rechtsom de mond heeft verlaten, komt het moment dat we de wijn nog blijven proeven. Wat zeg je daar? Een lege mond en toch proeven we de nasmaak van wijn nog? Wat een schitterend product is het toch ook. Dit magische verschijnsel noemen we ook wel de afdronk. Is de afdronk kort dan zal je deze na ongeveer 5 seconden kwijt zijn. Een lange afdronk kan wel meer dan 15 seconden blijven hangen.Bij een goede afdronk blijft de smaak lang hangen. De smaken en indrukken blijven dan lang in je mond.
Hoe langer deze duurt, des te beter de kwaliteit van de wijn.
Tijdens de afdronk dringt de vraag zich op of de wijn in balans is. Met balans wordt bedoeld dat de verschillende elementen (zuren, fruit, tannines, eventuele houtrijping en alcohol) goed versmolten zijn en dat de wijn dus aangenaam smaakt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de zuren te sterk aanwezig zijn of het fruit overheerst. Harmonie is het toverwoord.