Chardonnay: De druif en wijn.

Chardonnay is één van de populairste druif wereldwijd. Het is een veelzijdige druif waar simpele wijnen maar ook meer complexe wijnen van worden gemaakt. Van goedkopere tot duurdere wijnen, hierdoor is er voor elk wat wils en dat maakt de Chardonnay zo populair. Chardonnay is een witte wijn dat zijn oorsprong vindt in de Bourgogne in Frankrijk. Het wordt gemaakt van groene druiven die zich kunnen aanpassen aan verschillende klimaten. Afhankelijk van waar de druif groeit en hoe de wijn wordt gemaakt, biedt de druif een variatie aan smaken. Van lichte en niet
gerijpte wijnen tot de meer complexe, notenachtige wijnen.

De smaak van chardonnay

Een typische chardonnay is droog en voelt qua structuur gematigd tot vol aan in de mond.  Het heeft een gematigde zuurgehalte. De smaken variëren van appel en citroen naar meer tropische smaken, zoals ananas en mango. Als de wijn houtgerijpt kan het ook invloeden hebben van vanille.

De smaak van chardonnay verschilt per regio en de wijze waarop het gemaakt wordt. Een erg rijpe chardonnay bevat meer tropische smaken, zoals ananas en mango. Een minder rijpe druif bevat smaken als appel en citroen. 

De smaken van een chardonnay verschillen van citroen en mineralen tot appels en tropisch fruit. Er zijn twee redenen voor deze verscheidenheid aan smaken, namelijk het klimaat en de oogst.

Door het grote aanpassingsvermogen van de druif aan diverse klimaten wordt deze tegenwoordig wereldwijd gemaakt.

Hoe kouder het klimaat, hoe meer citrus tinten ontstaan in de druiven. Hetzelfde geldt voor druiven die eerder worden geoogst. In koelere klimaten heeft de druif meer een appel smaak en bevat het aardse (mineralen) aroma’s. Wanneer de chardonnay in deze koele klimaten worden geproduceerd hebben deze een hoger zuurgehalte, meer citrussmaken, het zijn lichtere wijnen met een lager alcoholgehalte. De landen met de koelere klimaten waar de chardonnay wordt geproduceerd zijn Frankrijk,Duitsland, Oostenrijk, Noord-Italie, Canada, Nieuw-Zeeland, bepaalde delen van Verenigde Staten en Australie.

In warme klimaten en latere oogsten ontwikkelen druiven meer suikers en verliezen ze wat zuurgehalte. Hierdoor ontstaat er een erg rijpe druif die veel tropische smaken bevat. Tijdens het productieproces ontstaan ook smaken (deze smaken bevatte vaak tinten zoals kokos, vanille, kaneel en nootmuskaat)deze ontstaan door het gebruik van wijnvaten tijdens het rijpingsproces. Landen met warme klimaten waar de chardonnay wordt geproduceerd zijn een groot gedeelte van Spanje, Zuid- Italië,
Californië, Zuid Australië, Zuid Afrika en Zuid Amerika.

Hoe serveer je chardonnay?

De chardonnay wordt zoals alle witte wijnen gekoeld geserveerd. De ideale
termperatuur van een chardonnay is tussen de 8 en 12 graden Celsius. Houtgerijpt tussen 10-12 graden Celsius en zonder houtrijping tussen 8-10 graden Celsius. Leg de fles dan ongeveer twee uur in de koelkast of 35 minuten in ijswater.

Hoe bewaar ik chardonnay?

Als de fles niet helemaal op gaat dan kun je de chardonnay 2 tot 4 dagen bewaren in de koelkast. Plaats de kurk terug en leg de fles achter in de koelkast. Wanneer je de wijn langer bewaart dan gaat deze oxideren, niet lekker meer om te drinken maar je kunt de wijn dan wel nog gebruiken voor het koken.

Wijnen

Welke wijn is voor jouw de perfecte wijn?

Ontdek onze wijnen

Ontdek jouw favoriete wijnsmaak met keus uit onder andere Chileense, Franse, Italiaanse, Duitse, Zuid-Afrikaanse en Australische wijnen.
Welke wijn is voor jou perfect

Catering

Smaak, kwaliteit en persoonlijke aandacht voor jou!

Voor elke gelegenheid

Van lunch tot buffet, bruiloft en familie- of bedrijfsfeest tot intieme culinaire wijnproeverij. Ervaar het zelf met de catering van CaVino Catering & Wijn
Ik wil meer weten over catering

Ben je 18 jaar of ouder?

Om Cavino catering en wijn te kunnen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.