Chileense Wijn

Chileense wijn komt uiteraard uit Chili. Maar waarom is Chileense wijn nu zo populair en hoor je er zoveel over? In dit artikel tonen we je waarom Chileense wijn populair is. En we laten je kennismaken met onze selectie witte en rode wijnen uit Chili.

Chili een populair wijnland

Chili bevindt zich langs de westkust van Zuid-Amerika, het is een zeer uitgestrekt en smal land. In het oosten ervan wordt Chili begrensd door het hoge Andesgebergte. Aan de kust bevinden zich ook bergen maar deze zijn lager, hierdoor vangen deze de kou en de regen van de oceaan op. Omdat Chili zo langgerekt is in combinatie met de verschillende bergketens zijn er enorme klimaatverschillen. Het noorden is bergachtig en droog terwijl in het diepe zuiden de invloed van de Zuidpool merkbaar is. Tussen het zuiden en noorden is het eigenlijk altijd voorjaar. De temperaturen bevinden zich rond de 20 graden. Deze omstandigheden zijn dan ook ideaal voor wijnbouw. Chili heeft veel zonuren, geeft meer licht, de oceaan zorgt voor de juiste vochtigheidsgraad en het Andesgebergte brengt voldoende water.

Bijna de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika

In de 19e eeuw ontdekte Don Silvestre Ochagavia dat Chili het meest geschikt was voor het verbouwen van wijndruiven. Inmiddels is Chili, na Argentinië, de grootste wijnproducent van Zuid Amerika. Chili heeft een wijngaardareaal van ongeveer 120.000 hectare. De belangrijkste gebieden liggen tussen Vaparaiso en Concepción.

Biologische druiventeelt is populair

Door de gunstige omstandigheden kan er een intensieve fotosynthese plaatsvinden en s ’nachts daalt de temperatuur sterk zodat de wijnstok kan rusten. Perfect voor de ideale samenstelling van de druif zodat deze een goede ontwikkeling van kleur en aroma’s kan krijgen.

Omdat luizen en andere beestjes het land niet kunnen bereiken door de bergen en de oceaan is het voor wijnboeren aan­trekkelijk zonder chemische bestrijdingsmiddelen te werken en heeft de biologische druiventeelt in Chili een grote toekomst. Chili is een van de weinige plekken waar de biologische druiventeelt eigenlijk heel natuurlijk is.

Chileense wijnstreken

De meest bekende wijnstreken in Chili zijn: Coquimbo, Elqui valley, Limarí valley, Choapa valley, Aconcagua, Casablanca Valley, San Antonio Valley, Central Valley. De meeste van deze wijnstreken liggen ten zuiden van de hoofdstad Santiago. Opvallend is dat de meeste wijnstreken eindigen op ‘Valley’. Dit komt doordat ze vaak zijn vernoemd naar de belangrijkste rivier die door het desbetreffende gebied loopt.

Chili heeft momenteel maar liefst veertien wijnbouwgebieden. De laatste jaren zijn er hier veel nieuwe en veelbelovende wijngebieden bij gekomen. Dat geeft aan hoe snel de Chileense wijnbouw zich ontwikkelt.

De top 3 bekende wijnstreken

Maipo Valley

Het is misschien wel de meest bekende wijnstreek in heel Central Valley. De productie van de wijn uit Maipo bedraagt ongeveer 10.000 hectare. Het gebied staat bekend door de langste wijnbouwtraditie van Chili. Vanwege de ligging kent het weinig neerslag met hoge temperaturen. De wijnen die hier vandaan komen zijn vaak klassiek en elegant. De druivensoorten die je in Maipo tegenkomt zijn met name de blauwe druivensoorten Cabernet Sauvignon en Merlot, maar ook de witte druiven Chardonnay en Sauvignon Blanc zijn hier populair

Curicó Valley

De Curicó Valley ligt ongeveer honderd kilometer ten zuiden van de Maipo valley. Deze wijnstreek is onderverdeeld in twee gebieden en staat bekend om de hoge kwaliteit wijnen. Deze kwaliteitswijnen worden gemaakt van Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc. Het gebied bevat ruim 17.000 hectare grond en is een stuk koeler dan de Maipo Valley.

Rapel wijnstreek

De rapel wijnstreek ligt niet centraal maar is behoorlijk groot. Ruim 30.000 hectare grond wordt hier gebruikt voor de wijnbouw. Ook hier heerst er een warm en droog klimaat. Door dit klimaat komen veel prijzige kwaliteitswijnen uit deze streek. Druifsoorten in deze streek zijn Cabernet Sauvignon, Syrah en Carménère. Wist je dat een kwart van de Chileense wijn uit Rapel komt?

Witte Chileense wijn

Rode Chileense wijn

Wijnen

Welke wijn is voor jouw de perfecte wijn?

Ontdek onze wijnen

Ontdek jouw favoriete wijnsmaak met keus uit onder andere Chileense, Franse, Italiaanse, Duitse, Zuid-Afrikaanse en Australische wijnen.
Welke wijn is voor jou perfect

Catering

Smaak, kwaliteit en persoonlijke aandacht voor jou!

Voor elke gelegenheid

Van lunch tot buffet, bruiloft en familie- of bedrijfsfeest tot intieme culinaire wijnproeverij. Ervaar het zelf met de catering van CaVino Catering & Wijn
Ik wil meer weten over catering

Ben je 18 jaar of ouder?

Om Cavino catering en wijn te kunnen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.