“Waarom zitten er sulfieten in wijn?”, “Is sulfiet schadelijk voor ons?” Deze vragen gaan we in deze blog behandelen, maar om deze goed te kunnen beantwoorden is het belangrijk om eerst de vraag te stellen “wat is sulfiet”?
Wat is sulfiet?
Sulfiet is de verzamelnaam voor verschillende soorten zwavel. Dit natuurlijke mineraal komt van nature voor in planten van de lookfamilie zoals ui, prei, knoflook, bieslook etc. Door dit mineraal te verbanden en te binden ontstaat er het soort sulfiet wat wij in onze voedingsmiddelen terugvinden. Sulfieten worden namelijk niet alleen in wijnen gebruikt maar ook als kleurstof en conserveringsmiddel in voedsel (E-nummers E150b, E150d en E221 t/m E228). Daarnaast wordt het ook vaak gebruikt om te voorkomen dat vlees bruin verkleurt.
Waarom zit er sulfiet in wijn?
Sulfiet in wijn heeft twee belangrijke functies. Zo beschermt het de wijn tegen oxidatie. Hierdoor blijft een wijn fris en fruitig en verkleurt deze niet bruin. Daarnaast zorgt het ervoor dat de wijn zuiver blijft door het voorkomen van de groei van ongewenste bacteriën en schimmels.
Niet alle sulfiet wordt handmatig toegevoegd aan de wijn. Van nature ontstaat er tijdens het gistingsproces ook een kleine hoeveelheid sulfiet die in de wijn achterblijft.
Bestaat er sulfietvrije wijn?
Nee, helaas bestaat er geen sulfietvrije wijn. Dit komt doordat sulfiet ook van nature ontstaat tijdens het gistingsproces. Er zijn wel een aantal wijnen die minder sulfiet bevatten.
Natuurlijke wijn
Bij een natuurlijke wijn wordt er zo weinig mogelijk of helemaal geen sulfiet toegevoegd. Deze wijnbouwers zijn vaak kleinschalig en plukken druiven nog vaak met de hand om de slechte druiven te verwijderen. Ze verbouwen op duurzame wijze zonder toepassing van chemische middelen.
Organische wijn
Wijnbouwers die organische wijn produceren vermijden onder andere het gebruik van kunstmest en pesticiden. Ze proberen ziektes te voorkomen in plaats van te bestrijden waardoor de hoeveelheid sulfiet zoveel mogelijk verminderd kan worden.
Wijn van hoge kwaliteit
Een wijnbouwer met een wijngaard die kwaliteitswijn voortbrengt moet op een geschikte locatie liggen die aan verschillende voorwaarden moet voldoen. Zo zijn goede omstandigheden genoeg zon en een goed microklimaat. Door het juiste microklimaat is het fruit van hogere kwaliteit. Hierdoor kan de wijnbouwer minder sulfiet gebruiken dan normaal nodig is.
Is sulfiet in wijn schadelijk?
Net zoals vele andere conserveermiddelen heeft ook sulfiet zijn voor- en nadelen. Het voordeel van sulfiet is dat de wijn zuiver blijft van schadelijke organismen en fris en fruitig. Wat voor een wijn uiteraard van groot belang is.
Te veel sulfiet in wijn kan wel een aantal nadelen met zich meebrengen. Een klein aantal mensen is namelijk gevoelig voor sulfiet wat allergische reacties veroorzaken. Mensen die gevoelig zijn kunnen hoofdpijn, misselijkheid of spijsverteringsproblemen ervaren. Ook astmapatiënten en mensen met een slechte lever en slechte nieren kunnen producten met te veel sulfiet beter vermijden. Gelukkig ligt het percentage met allergische reacties zeer laag, namelijk minder dan 1%!
Sommige denken dat sulfiet mede dankzij de allergische symptomen bijdraagt aan de hoofdpijnklachten bij een kater, echter is dit medisch onderzocht en blijkt sulfiet hier geen rol in te spelen.
Is er een limiet aan sulfiet wat gebruikt wordt in wijn?
Ja, de Europese Unie heeft hier een aantal regels voor opgesteld. Zo mag in rode wijn maximaal 150 mg/l sulfiet worden gebruikt, voor witte wijn en rosé maximaal 200 mg/l.
De meeste wijnen bevatten tegenwoordig echter véél minder dan de toegestane maximum. Ruim de helft van alle wijnen bevat minder dan 80 mg/l sulfiet, ofwel ongeveer de helft van het wettelijk maximum.