Kerstdiner & Wijn

De kerst komt eraan en je wilt graag goed voorbereid zijn zonder je nog last minute te hoeven haasten of te stressen wat je nu precies op tafel gaat zetten. Ook al is het kerstdiner dit jaar wellicht wat kleinschaliger dan anders, je wilt er niet voor onderdoen. Bij de feestdagen hoort nou eenmaal een feestmaaltijd, en die feestmaaltijd is niet compleet zonder een passend glas wijn .

Daarom helpt CaVino je graag op weg met wat handige tips, want welke wijn kan je nou het beste waarbij serveren? Iedereen heeft zo zijn eigen smaak, maar je wilt je gangen niet ten onder doen met nét de verkeerde wijnkeuze.

Zo kun je per gang bepalen welke wijn je inschenkt, maar je zou ook één wijn kunnen combineren met meerdere gangen. Je kunt rekening houden met de smaak van het gerecht (is het zoet, zuur, kruidig of juist zout van smaak), maar ook de structuur ervan. Maar ook het bijgerecht en de saus bepalen de smaak van een gerecht en dus wat voor een wijn bijpassend is.

Bij een rijke maaltijd met vlees valt vaak een zware robuuste rode wijn in de smaak terwijl bij gevogelte en vis een rijke witte wijn past. Bij een lichtere smaak ga je voor een minder krachtige wijn. Het gerecht en de wijn moet elkaar versterken, maar zeker niet overschaduwen.

Aperitief

Een kerstdiner beginnen met een aperitief is nooit een verkeerde keuze! Hierbij kan je een mousserende wijn gebruiken, naast dat het een feestelijke wijn is het ook een lichte, makkelijk verteerbare dorstlesser. Tevens spoelen de bubbels de mond schoon. Een prosecco of een champagne is hier een goed voorbeeld van.

Voorgerecht

Het diner kan worden vervolgd met een licht voorgerecht. Een geschikte kerstwijn zou bijvoorbeeld een mooie droge witte Sancerre zijn.

Een goede wijn voor bij het voorgerecht zou een droge witte Sancerre zijn. Deze gaat goed samen bij visgerechten en salades. Of een typische kerstsalade met eendenborst.

Hoofdgerecht gourmet/kalkoen/vlees/wild/vis/)

Het hoofdgerecht is toch wel een beetje de ster van de avond, en ook daar hoort een passende wijn bij. Nu zijn er in hoofdgerechten oneindig veel keuzes, maar je kan uitgaan van een paar combinaties. Zo kan je kiezen voor een klassieke gourmet met een jonge, kruidige en fruitige rode wijn. Of de variant daarop, een kaasfondue waarbij je een vette boterige Chardonnay schenkt. Ga je voor een lamsbout, dan zou je dit kunnen combineren met een Cabernet Sauvignon uit Bordeaux. Eend gaat goed samen een krachtige rode wijn en bij gevogelte of vis past een witte Chardonnay dan weer goed.

Nagerecht

Een dessertwijn is vaak zoet net zoals het nagerecht zelf, dit vult elkaar aan. Bij een zoet dessert zoals een tiramisu past een frisse en fruitige wijn, je kan ook kiezen voor een mousserende wijn.

Zorg er in elk geval voor dat de wijn zoeter is dan het dessert, anders verslapt de smaak van de wijn in tegenstelling tot het gerecht.

Kaasplank

Liever een hartig nagerecht? Ga dan voor een heerlijke kaasplank. Je hebt laatst al kunnen lezen dat wijn en kaas een perfecte combinatie zien, en welke wijn je het beste kan schenken bij welke kaas.

10 extra tips!

  1. Zoveel mensen, zoveel wensen. Iedereen heeft zo zijn eigen smaak, en wat de een heel lekker vind kan de ander helemaal niks vinden. Dus kijk vooral naar wat je zelf en je omgeving lekker vind. Er zijn geen vaste regels ;-).
  2. Haal de wijn een half uur van te voren uit de koelkast, zodat het een prettige temperatuur heeft en niet te koud is.
  3. Ben jij of zijn je gasten geen regelmatige drinkers? Ga dan niet voor teveel variatie maar gebruik één wijn bij meerdere gangen.
  4. Schenk wijn die je ook hebt gebruik in je gerecht, zo laat je de smaak terugkomen! Zo kan je bij Boeuf Bourguignon een rode Bourgogne schenken, dit is een perfecte combinatie.
  5. Wijn met veel alcohol/tannine/kruid/zoet gaat goed samen met pittige en gekruide gerechten. De suikers zorgen voor een goede balans tussen de smaken en blussen de pittigheid en kruiden vaak af. Wijnen met veel alcohol, tannine of kruiden zijn vaak een goede combinatie met pittige gerechten. Deze zorgen er namelijk voor dat de pittigheid van het gerecht versterkt wordt.
  6. Kijk eens of je wijn kunt gebruiken uit dezelfde streek als je gerecht, dit vult elkaar goed aan.
  7. Ga eens voor een wijn met een verhaal, hierdoor gaat de wijn leven en creëer je een bepaalde sfeer en zal de wijn meer gewaardeerd worden.
  8. Vergelijk de eigenschappen van het gerecht en de wijn, kijk eens naar de eigenschappen zoals de smaak en textuur. Wanneer ze vergelijkende eigenschappen hebben vullen ze elkaar aan en en wordt de smaak die ze gemeen hebben versterkt.
  9. Wijnen met veel tannine en zuren gaan goed samen met “vettige (gefrituurde of gebakken) gerechten”
  10. Zoete wijn gaat goed samen met een zoutig gerecht. Het zoete van de wijn wordt minder zoet en het zout van het gericht minder zout, een goede balans dus!

Persoonlijk advies

We kunnen ons voorstellen dat het kiezen van bijpassende wijnen een behoorlijke opgave is, maar geen zorgen. Wij kijken graag met je mee en voorzien je van passend advies! Neem contact met ons op, en wees ook dit jaar verzekerd van een heerlijk kerstdiner.

Zelf aan de slag? Neem een kijkje bij ons ruim assortiment wijnen!

Wijnen

Welke wijn is voor jouw de perfecte wijn?

Ontdek onze wijnen

Ontdek jouw favoriete wijnsmaak met keus uit onder andere Chileense, Franse, Italiaanse, Duitse, Zuid-Afrikaanse en Australische wijnen.
Welke wijn is voor jou perfect

Catering

Smaak, kwaliteit en persoonlijke aandacht voor jou!

Voor elke gelegenheid

Van lunch tot buffet, bruiloft en familie- of bedrijfsfeest tot intieme culinaire wijnproeverij. Ervaar het zelf met de catering van CaVino Catering & Wijn
Ik wil meer weten over catering

Ben je 18 jaar of ouder?

Om Cavino catering en wijn te kunnen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.