Smaakprofielen

Hoe kies je de juiste wijn?

Wijn is er in alle soorten en smaken. Sommige mensen weten precies welk smaakprofiel bij hun past, voor anderen is het een hele zoektocht. We baseren deze keuze op een aantal factoren. De belangrijkste hierbij is smaak. Andere factoren waar we onze keuze op baseren zijn kleur, wijn en spijs, naam, land en streek, druivenras, fles, etiket en natuurlijk de prijs.

Smaakprofielen

Smaak is natuurlijk de belangrijkste factor voor jouw wijnkeuze. Maar welk smaakprofiel past bij jou? Om het gemakkelijker te maken, bestaan er een aantal basis smaakprofielen. Uiteraard hoef je niet van één smaakprofiel te houden maar kun je ook meerdere smaakprofielen waarderen. In de winter zien we bijvoorbeeld vaak dat men eerder kiest voor een rode wijn dan een witte terwijl dit in de zomer juist andersom is.

Wijn smaakprofielen - witte wijn - rode wijn - rosé wijn

Smaakprofielen witte wijn

Zoet (witte wijn)

Het zoete smaakprofiel zijn meestal de volle en zoete wijnen met een zachte smaak. Dessertwijnen zijn hier een uitstekend voorbeeld van. De geur wordt vaak vergeleken met die van (overrijp) fruit, honing en vanille.

Zoete wijnen zijn dan ook heerlijk te combineren met volle kazen.

Fris, strak en fruitig (witte wijn)

Het fris, strak en fruitig smaakprofiel heeft vaak een frisse maar ook fruitige geur. Het zijn dan ook vaak jonge witte wijnen. De smaak wordt vaak verbonden aan appels, aardbeien, ananas, framboos en soms ook oesters en mosselen.

Heerlijk bij een frisse salade in de zomer!

Zacht, tropisch en fruitig (witte wijn)

Het zacht, tropisch en fruitig smaakprofiel wordt vaak geasocieerd met de smaak van rijpe banaan, meloen en mango. Ook de smaak van noten, karamel, kaneel en nootmuskaat komen hierin voor.

Zachte tropische en fruitige witte wijnen zijn erg aan te raden bij visgerechten.

Vol en rijk (witte wijn)

Het smaakprofiel vol en rijk hebben een ronde smaak met een romige maar ook frisse geur.

Volle en rijke witte wijnen zijn goed in combinatie met rijke salades en visgerechten.

Smaakprofiel rode wijn

Licht, elegant en fruitig (rode wijn)

Het smaakprofiel licht, elegant en fruitig gaat over rode wijnen. Met een subtiele smaak en geur van kruiden en fruit. Ze hebben een soepele structuur en worden ook vaak zien als een lichte en vriendelijke wijn.

Dit smaakprofiel past goed bij kaasplankjes en pastagerechten.

Volrond en sappig (rode wijn)

Het smaakprofiel volrond en sappig hebben een geur van vannile, kruiden en hout. Ze hebben een zachte maar krachtige smaak.

Volronde en sappige rode wijn zijn goed te combineren met pasta bolognese.

Stoer en krachtig (rode wijn)

Het smaakprofiel stoer en krachtig is een rode wijn met een intense smaak. Er is een brede keuze aan geuren zoals fruit, specerijen en kruiden. Bij de vaak wat rijpere wijnen wordt er ook gesproken over geuren zoals tabak en leer.

Dit smaakprofiel is een aanrader bij wildvlees.

Smaakprofiel Rosé wijn

Licht en fris (rosé)

Het smaakprofiel licht en fris past bij de rosé wijnen. De smaak van appels, bessen, framboos, citrusvruchten en ananas wordt hier vaak in herkend.

Licht en frisse rosé wordt aanbevolen bij veel verschillende gerechten zoals salades, risotto en vegetarische gerechten.

Fruitig en kruidig (rosé)

Het smaakprofiel fruitig en kruidig is ook een rosé en bevat naast een fruitgeur ook een spoor van een kruidige geur.

Een smaakprofiel wat prima te combineren is met salades en gegrild vlees.

Droog of zoet (bubbels)

Droog of zoete bubbels. Iedereen kent ze wel en champagne is één van de bekendste.

Zeer geschikt voor speciale gelegenheden.

Kleur

Heb jij de voorkeur aan een bepaalde kleur wijn zoals wit, rood of rosé? Dan kan je deze nu vaak terugkoppelen aan bepaalde smaakprofielen. Drink jij net zoals velen graag rode wijn in de winter en witte wijn in de zomer? Dat is niet zo gek als je terugkijkt naar de smaakprofielen. De rode zijn namelijk vaak wat zwaarder terwijl de witte juist licht en fris is.

Wijn en spijs

Als je wijn drinkt bij je gerechten is het natuurlijk belangrijk dat je een goede combinatie hebt die goed bij elkaar smaakt. Het is dus niet zomaar te zeggen dat een witte wijn bij visgerechten past. Want behalve de kleur wordt er ook gekeken naar wijnsoort zoals droog, mousserend of zoet. Je kan het natuurlijk zelf uitproberen, maar je kan ook advies aan een wijnkenner vragen.

Prijs

Er wordt helaas nog vaak gedacht dat hoe duurder de wijn, hoe lekkerder deze smaakt. Dit klopt echter niet, er zijn namelijk veel wijnen die heerlijk smaken voor slechts een klein prijsje. Ook wij hebben wijnen voor een eerlijke prijs die heerlijk smaken!

Hoe kies je nou een wijn die bij jou past?

Zoals we al hebben gemerkt is smaak natuurlijk de belangrijkste factor. En welk smaakprofiel bij jou past? Daar kom je alleen maar achter door te proeven. Bezoek of organiseer een proeverij, koop proefpakketten of doe smaaktesten en ontdek welk smaakprofiel het beste bij jou past.

Wijnen

Welke wijn is voor jouw de perfecte wijn?

Ontdek onze wijnen

Ontdek jouw favoriete wijnsmaak met keus uit onder andere Chileense, Franse, Italiaanse, Duitse, Zuid-Afrikaanse en Australische wijnen.
Welke wijn is voor jou perfect

Catering

Smaak, kwaliteit en persoonlijke aandacht voor jou!

Voor elke gelegenheid

Van lunch tot buffet, bruiloft en familie- of bedrijfsfeest tot intieme culinaire wijnproeverij. Ervaar het zelf met de catering van CaVino Catering & Wijn
Ik wil meer weten over catering

Ben je 18 jaar of ouder?

Om Cavino catering en wijn te kunnen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.