Wanneer is een wijn “slecht”

De smaak van wijn hoeft niet perse jouw smaak te zijn. Soms vindt de ene persoon de smaak heerlijk terwijl de ander deze echt niet kan waarderen. Je kunt ook niet altijd zeggen dat wijn slecht of fout is, maar heb je wel eens aan een wijn geroken of gedronken die kurk heeft. Je weet dan gelijk dat deze wijn slecht is.
Dit noemen we een fout in de wijn. Er kan bijvoorbeeld een onbalans zijn in het geheel van alcohol, zuren, tannine en zoetheid, maar dan nog is de wijn niet fout. Een wijn is echt fout en dus slecht op het moment dat er sprake is van bijvoorbeeld kurk, oxidatie, maderisatie of als de wijn kleine belletjes heeft.

Kurk

Bij een wijn die last heeft van kurk zal de wijn over het algemeen muf ruiken. De wijn heeft dan helemaal geen geur van fruit of kruiden meer. Mocht je het toch aandurven om deze wijn te proeven dan smaakt deze vaak naar kurk, is erg bitter en stroef.

Oxidatie

Als een wijn geoxideerd is dan ruik je dit meteen. De wijn heeft weinig geur en ruikt nog wat naar overrijpe appels en noten. Of naar een slechte sherry. Hij heeft dan ook het typische notige karakter met een chemische ondertoon in de smaak.

Maderisatie

Maderisatie is een mooi woord voor een fout in de wijn die vaak wordt veroorzaakt doordat een wijn verkeerd bewaard is. Bijvoorbeeld in het wijnrek in de woonkamer… Hoe lang heeft de wijn hier al in gelegen? Hoe zit het met de temperatuurverschillen in huis? Een wijn die te lang in een warme omgeving is bewaard kan een gekookt karakter krijgen. De wijn heeft in zijn geur meer gedroogd fruit en geroosterde noten dan vers fruit. Dit is prima voor bijvoorbeeld portwijnen maar het hoort niet thuis in een ‘gewone’ rode wijn.

Kleine bubbels

Soms komt het voor dat er kleine bubbels in je wijn zitten die daar niet thuis horen. Dit is dan een fout in de wijn. Doordat niet alle gistcellen zijn uitgegist tijdens het maken van de wijn, hebben die in de fles hun werk voortgezet. Hierdoor zijn kleine belletjes ontstaan die vrijkomen op het moment dat de wijn wordt uitgeschonken. Vaak kan dit geen kwaad en zal dit ook snel weg zijn.

Maar het kan ook zo erg zijn dat de wijn helemaal uit balans is en niet meer prettig smaakt. Dan kun je de wijn het beste wegdoen.

Wijnen

Welke wijn is voor jouw de perfecte wijn?

Ontdek onze wijnen

Ontdek jouw favoriete wijnsmaak met keus uit onder andere Chileense, Franse, Italiaanse, Duitse, Zuid-Afrikaanse en Australische wijnen.
Welke wijn is voor jou perfect

Catering

Smaak, kwaliteit en persoonlijke aandacht voor jou!

Voor elke gelegenheid

Van lunch tot buffet, bruiloft en familie- of bedrijfsfeest tot intieme culinaire wijnproeverij. Ervaar het zelf met de catering van CaVino Catering & Wijn
Ik wil meer weten over catering

Ben je 18 jaar of ouder?

Om Cavino catering en wijn te kunnen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.