Wat is het verschil tussen rode en witte wijn?

Wijn is een van de oudste en meest populaire alcoholische dranken ter wereld. Er zijn veel verschillende soorten wijn, maar de twee meest voorkomende zijn rode en witte wijn. Veel mensen denken dat het verschil tussen rode en witte wijn simpelweg de kleur is, maar er zijn eigenlijk veel meer verschillen dan dat. In deze blogpost zullen we het verschil tussen rode en witte wijn onderzoeken, van hoe ze worden gemaakt tot hoe ze smaken en worden geserveerd.

Het verschil tussen rode en witte wijn

Hoe wordt rode wijn gemaakt?

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven, die meestal handmatig worden geplukt en in hun geheel in grote tanks worden gedaan. De druiven worden dan geplet en de schillen blijven samen met het sap in de tank om te fermenteren (Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen zoals gisten, bacteriën en schimmels worden gebruikt om biologische stoffen om te zetten in andere stoffen, zoals bijvoorbeeld suikers omzetten in alcohol).

Tijdens dit proces komt de kleur en smaak van de schillen in het sap terecht, wat de wijn zijn karakteristieke smaak en kleur geeft. Rode wijn wordt vaak langer gefermenteerd dan witte wijn, wat resulteert in een hoger tanninegehalte en een donkerdere kleur.

Sommige rode wijnen worden vervolgens gerijpt in eikenhouten vaten om extra smaak en complexiteit toe te voegen.

Hoe wordt witte wijn gemaakt?

Witte wijn kan worden gemaakt van zowel witte als blauwe druiven. Het grootste verschil met rode wijn is dat de schillen van de druiven worden verwijderd voordat het sap wordt gefermenteerd.

De druiven worden vaak in een pers gedaan om het sap te scheiden van de schillen en pitten, waarna het sap in een tank wordt gedaan om te fermenteren. Omdat de schillen geen contact hebben met het sap, heeft witte wijn een lichtere kleur en minder tannines dan rode wijn.

Sommige witte wijnen worden vervolgens gerijpt in roestvrijstalen vaten of eikenhouten vaten om extra smaak en textuur toe te voegen.

Hoe wordt rode en witte wijn gemaakt

Wat is het verschil in smaak tussen rode en witte wijn?

Het verschil in smaak tussen rode en witte wijn heeft voornamelijk te maken met de hoeveelheid tannines en zuurgraad in de wijn. Tannines zijn natuurlijke verbindingen die voorkomen in de schillen, stengels en pitten van druiven en hebben een bittere, astringente smaak.

Rode wijn heeft meestal meer tannines dan witte wijn omdat de schillen langer in contact zijn met het sap tijdens de fermentatie. Witte wijn heeft daarentegen vaak een hogere zuurgraad dan rode wijn, waardoor het frisser en lichter van smaak is.

Wat is het verschil in serveertemperatuur tussen rode en witte wijn?

Aanbevolen serveertemperaturen voor rode en witte wijn kunnen verschillen om de optimale smaak te verkrijgen. Rode wijnen worden meestal geserveerd op kamertemperatuur, hoewel dit afhankelijk is van het type wijn en de persoonlijke voorkeur van de drinker.

In warmere klimaten kan het beter zijn om rode wijn iets koeler te serveren om de smaken beter te behouden en het alcoholgehalte te verminderen.

Witte wijnen daarentegen worden vaak gekoeld geserveerd, meestal tussen de 7 en 13 graden Celsius, afhankelijk van het type wijn en de persoonlijke voorkeur.

Een te koude serveertemperatuur kan de smaak van de wijn maskeren, terwijl een te warme temperatuur de zuurgraad kan versterken en de wijn minder verfrissend kan maken. Het is dus belangrijk om de juiste serveertemperatuur te kiezen om de beste smaak te verkrijgen.

Het verschil in smaak en serveertemperatuur van rode en witte wijn

Wanneer moet je rode wijn drinken en wanneer witte wijn?

Het kiezen van de juiste wijn bij een gerecht kan de smaakervaring versterken. Over het algemeen wordt aangenomen dat rode wijnen het beste passen bij rood vlees, zoals rundvlees en lamsvlees, en bij stevige, smaakvolle gerechten zoals stoofschotels en pasta met een rijke saus.

Witte wijnen daarentegen passen vaak goed bij vis en zeevruchten, kip en lichtere gerechten zoals salades en groenten.

Bij het kiezen van wijn bij een gerecht kan het ook helpen om rekening te houden met de bereidingswijze en kruiden die worden gebruikt. Zo kunnen lichtere witte wijnen, zoals een Sauvignon Blanc, goed passen bij gerechten met een pittige smaak, terwijl vollere witte wijnen, zoals een Chardonnay, beter passen bij gerechten met een romige saus.

Het belangrijkste is om te experimenteren en te ontdekken welke wijn het beste past bij jouw persoonlijke smaak en bij het gerecht dat je wilt serveren.

Wanneer drink je rode of witte wijn?

Samengevat

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er veel verschillen in hoe de wijnen worden gemaakt, smaken en worden geserveerd.

  • Rode wijn wordt gemaakt van druiven die langer worden gefermenteerd dan witte wijn, waardoor het meer tannines heeft en donkerder van kleur is.
  • Witte wijn wordt gemaakt van druiven die snel worden gefermenteerd en vaak lichter en fruitiger van smaak zijn dan rode wijn.
  • Het is belangrijk om de aanbevolen serveertemperaturen en de juiste combinatie met voedsel te begrijpen om de smaken van beide soorten wijn te maximaliseren.

Of je nu een voorkeur heeft voor rode of witte wijn, er is veel te leren over deze fascinerende en complexe dranken.

Wijnen

Welke wijn is voor jouw de perfecte wijn?

Ontdek onze wijnen

Ontdek jouw favoriete wijnsmaak met keus uit onder andere Chileense, Franse, Italiaanse, Duitse, Zuid-Afrikaanse en Australische wijnen.
Welke wijn is voor jou perfect

Catering

Smaak, kwaliteit en persoonlijke aandacht voor jou!

Voor elke gelegenheid

Van lunch tot buffet, bruiloft en familie- of bedrijfsfeest tot intieme culinaire wijnproeverij. Ervaar het zelf met de catering van CaVino Catering & Wijn
Ik wil meer weten over catering

Ben je 18 jaar of ouder?

Om Cavino catering en wijn te kunnen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.