Veel mensen hebben het wel een keer meegemaakt, kurk in je wijn. Maar wat is het precies? Hoe ontstaat het en herken je het? En het belangrijkste, hoe kun je het voorkomen? In dit artikel zullen we elke vraag doorlopen, maar laten we beginnen met de meest voor de hand liggende vraag.
Wat is kurk in wijn?
De eerste associatie met kurk in de wijn is dat er letterlijk stukjes kurk in de wijn terecht zijn gekomen. Dit is echter niet zo. Een wijn met kurk bederft namelijk door een besmetting van meestal een schimmel. Door de chemische reactie ontstaat er een bacterie genaamd trichloroanisol (TCA). Deze besmetting kan in de fles plaatsvinden maar ook al in het vat.
Een wijnkenner zal wijn met kerk dan ook meestal benoemen als “wijn met trichlooranisol” of “wijn met TCA”.
Hoe ontstaat het?
Hoewel de naam eigenlijk niets met de kurk zelf te maken heeft, komt de besmetting wel het vaakst voor door de kurk. Zo wordt er chloor gebruikt bij het behandelen van kurk voordat deze daadwerkelijk op de fles komt. Zijn er schimmels, gisten of andere stoffen dan kan er een reactie ontstaan waar TCA ontstaat.
De kurk is dus meestal de veroorzaker maar de besmetting kan ook in het vat plaatsvinden of bij een houten stelling waar het hout diverse schimmels bevat. Hierdoor kan zelfs een wijnfles met schroefdop kurk krijgen. Het heeft verder dus ook niets te maken met de manier van rijpen of de leeftijd van de wijn.
De 3 meest bekende redenen
- Reactie tijdens het schoonmaakproces van de kurk dat vooraf gaat voordat deze gebotteld wordt.
- Het hout van de vaten kan de schimmel bevatten die ervoor zorgt dat het al in een vroeg stadium ontstaat.
- De schimmel kan ook al in de fles aanwezig zijn wanneer deze vooraf zijn gereinigd met een schoonmaakmiddel dat chloor bevat
Hoe herken je het?
Wanneer wijn kurk bevat is deze ondrinkbaar. De mate waarin deze is aangetast kan variëren maar een aantal voorbeelden die je merkt bij een wijn die is aangetast door kurk:
- De wijn heeft een “kurk”smaak
- De wijn ruikt muf en chemisch
- De wijn geeft een onaangename bittere nasmaak
Meestal kun je het meteen ruiken wanneer je de fles opent. Lijkt de wijn goed? Neem een slok, je zult dan meteen weten of de wijn goed is of toch met kurk is besmet.
Hoe kun je het voorkomen?
Helaas heb je op de meeste vormen van kurk in je wijn geen invloed. Dit komt doordat de meeste besmettingen tijdens het proces zijn ontstaan. Echter komt het wel eens voor dat je zelf ook kurk kan veroorzaken. Daarom hebben we 3 tips voor je om de wijn te bewaren en te voorkomen dat je geopende wijnflessen kurk kunnen krijgen.
- De meest logische tip waarschijnlijk, maar stop nooit een kurk met de bovenkant naar beneden in een aangebroken fles. Hierop kunnen zich schimmels bevinden die de reactie in je fles kunnen veroorzaken.
- Zet een fles wijn niet open in houten kast, de koelkast of in je wijnkoeler.
- Gebruik in plaats van een kurk wijnafsluiter een glazen, aluminium of plastic afsluiter. Deze is gemakkelijk te reinigen en schimmels kunnen hierop moeilijker overleven.