We hebben het er al eens eerder over gehad maar nog nooit zo uitgebreid. Want wist je dat naast smaak elke wijn ook unieke geuren met zich meedraagt? De geuren van een wijn worden vaak geassocieerd met verschillende smaken en emoties.
Niet voor niets hebben wijnboeren honderden, zo niet duizenden jaren besteed aan het leren hoe ze het perfecte aroma voor hun wijnen kunnen creëren. Sommige wijnboeren geloven dat bepaalde geuren worden geassocieerd met verschillende smaken, terwijl anderen geloven dat bepaalde geuren wijn gewoon beter laten smaken. Ongeacht waarom het werkt, veel mensen genieten van de uitgesproken geur (en bijbehorende smaak) van wijn.
De verschillende geuren van wijn en wat ze betekenen
De geuren van wijn zijn zeer gevarieerd, en elke geur heeft zijn eigen betekenis. De meest voorkomende geur in wijn is eikenhout, wat kan duiden op de leeftijd van een wijn. Andere veel voorkomende geuren zijn druif, gist, fruit en honing. Deze aroma’s kunnen de smaak van een wijn aangeven en aanwijzingen geven over hoe deze is gemaakt.
Een fruitige geur kan er bijvoorbeeld op wijzen dat de wijn gemaakt is met vers fruit, terwijl een honinggeur kan betekenen dat de wijn gezoet is met honing. Wijnexperts gebruiken deze geuren dan ook om de kwaliteit en smaak van een wijn te bepalen.
De meest bekende geuren:
- Fruitig: Dit duidt vaak op de aanwezigheid van druivensuikers en zuren. Denk bijvoorbeeld aan bessen, kersen of bosvruchten in rode wijn. In witte wijn ruik je vaak citrus.
- Houtachtig: Een houtachtige geur is vaak afkomstig van de eikenhouten vaten die gebruikt zijn tijdens het rijpen.
- Vanille, toast, chocola en koffie: Deze geur ruik je vooral in wijnen die gerijpt zijn op een houten vat.
- Aards: Dit is een gevolg van gist, bacteriën en andere elementen in de wijn. De geur is te vergelijken met tonen zoals aarde en mineralen.
- Bloemig: Dit is een teken van de aromatische verbindingen in een wijn. Vaak wordt deze geur omschreven als een bloesemgeur en komt zowel terug in rode wijn als in witte wijn.
- Metaalachtig : Een metaalachtige geur wordt vaak beschreven als metaal of blik. De verbindingen die zorgen voor deze geur zorgen tevens ook voor de bitterheid en zuren in een wijn.
Hoe herken je kurk in je wijn?
Kurk wordt vaak gebruikt als sluiting van de wijnfles. Kurk is poreus en zorgt voor de uitwisseling van gas tussen de wijn en de atmosfeer. Dit zorgt voor een kleine hoeveelheid oxidatie, wat de smaak van sommige wijnen kan versterken. Kurk zorgt ook voor een redelijk luchtdichte afsluiting die voorkomt dat de wijn bederft door contact met zuurstof.
Echter kan het voorkomen dat je wijn chemisch en muf ruikt. Dit houdt in dat er waarschijnlijk kurk in je wijn zit. Er zit niet letterlijk kurk van de sluiting in je wijn. Kurk in wijn wil zeggen dat er een besmetting met schimmels of bacteriën heeft plaatsgevonden. Deze zorgen voor een nare smaak en geur! Ruikt je wijn dus chemisch of muf dan kun je deze dus beter niet meer drinken.
Is mijn wijn nog goed?
De geuren van wijn kunnen je veel vertellen over de wijn. Verschillende geuren kunnen aangeven waarmee de wijn is gemaakt of hoe deze gerijpt heeft. Maar geuren kunnen ook aangeven dat de wijn oud is, of dat hij gemaakt is met slechte druiven, verkeerd gebotteld is of een te hoge zuurgraad heeft.
- Als je azijn ruikt in je wijn, betekent dit dat de wijn een te hoge zuurgraad heeft. Behalve een azijngeur kan het ook ruiken naar nagellak.
- Heeft je wijn een keldergeur? Begin er dan niet aan, de wijn is verkeerd gebotteld.
- Ruikt je wijn dus chemisch of muf? Dan zit er er kurk in de wijn, de smaak is dan ook net zoals de geur, muf en chemisch.
Ruikt iedereen hetzelfde bij wijn?
Hoewel je er misschien niet bij stilstaat is volgens een onderzoek gebleken dat iedereen een ander reukvermogen heeft. We kunnen ongeveer 1 biljoen verschillende geuren identificeren. Maar niet al die geuren zijn voor iedereen waarneembaar. In feite hebben wetenschappers ongeveer 350 verschillende geurreceptoren in de menselijke neus geïdentificeerd.
Ieder persoon kan een unieke combinatie van geuren waarnemen. Dit is dan ook de reden waarom twee mensen een wijn kunnen ruiken en twee totaal verschillende meningen over de geur kunnen hebben. Waar de ene persoon een bessengeur waarneem kan de ander juist tabak ruiken. Het hangt er dus allemaal vanaf welke receptoren worden geactiveerd door het aroma van de wijn.