Wat zijn tannines in een wijn?

Je hebt er vast wel eens van gehoord, tannines in wijn. Maar wat is dit nu precies vraag je je wellicht af.

Tannines zijn verbindingen die worden aangetroffen in verschillende voedingsmiddelen, dranken en zelfs medicijnen. Van nature zijn het componenten die veel producten hun smaak en kleur geven. In wijn spelen tannines dan ook een essentiële rol in het smaakprofiel en het algehele verouderingsproces.

Waar komen tannines in wijn vandaan?

Tannines in wijn zijn meestal afkomstig van de schillen, zaden en stelen van druiven die worden gebruikt. Behalve van druiven kunnen tannines ook voortkomen uit eikenhouten vaten die worden gebruikt voor veroudering of door blootstelling aan zuurstof tijdens de fermentatie- of bottelprocessen.

Tannines en de voordelen voor wijn

De voordelen van tannines voor wijn

De meeste mensen hebben wel eens gehoord van tannines in wijn, maar slechts weinig mensen zullen begrijpen wat het precies inhoudt en hoe ze de smaak beïnvloeden. Tannines komen zowel voor in rode als witte wijnen en zorgen ervoor dat de bitterheid en structuur aan een glas wijn toevoegen. Maar tannines bieden niet alleen smaakcomplexiteit, ze kunnen ook enkele gezondheidsvoordelen bieden vanwege hun antioxiderende eigenschappen, zoals het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de gezondheid van de huid en zelfs het bevorderen van de spijsvertering na maaltijden. Een wijntje drinken op zijn tijd kan je gezondheid dus ook positief bevorderen.

Behalve in druiven zijn tannines ook te vinden in ander fruit, groenten, noten en theebladeren. dankzij deze producten geven ze een uitgesproken smaak aan wijnen waar. Het is voor onder andere vinologen dus belangrijk om de oorsprong van tannines in wijn te begrijpen, zodat de unieke eigenschappen optimaal gebruikt kunnen worden.

De eigenschappen van tannines helpen daarnaast ook de zoetheid van wijn in evenwicht te brengen en draagt bij aan de complexiteit van het smaakprofiel. Een bijkomend voordeel is dat ze ook als antioxidanten werken, deze helpen de kleur en smaak in de loop van de tijd te stabiliseren, waardoor wijnen vaak beter worden naarmate ze ouder worden. Dit geldt uiteraard niet voor alle wijnen zoals je kon lezen in “hoe ouder hoe beter

Soorten tannines in wijn

Het mag dus inmiddels duidelijk zijn dat tannines een belangrijk onderdeel van wijn is en bijdraagt aan de smaak en het aroma. Er zijn echter verschillende soorten tannines die wijnen de unieke kenmerken geven, waardoor ze complexer en interessanter worden om te proeven. Let op het wordt nu een beetje technisch.

De twee belangrijkste soorten tannines in wijn zijn hydrolyseerbare tannines en gecondenseerde tannines. Hydrolyseerbare tannines vormen een groot deel van de structuur van rode wijnen. Deze moleculen binden zich tijdens de fermentatie met eiwitten of polysacchariden, waardoor grotere moleculen ontstaan die adstringerende smaken en kleur aan de rode wijnen toevoegen. Gecondenseerde tannines daarentegen zijn kleiner dan hydrolyseerbare, maar hebben een sterker effect op het mondgevoel en zorgen voor bitterheid, bitterheid en kleurstabiliteit in wijnen.

Smaakvolle rode wijn dankzij tannines

Invloed van tannines op de smaak en het aroma

Met tannines kunnen producenten dus spelen om unieke en onderscheidende smaken in wijnen te creëren.

De aan- of afwezigheid van tannines kan het algehele smaakprofiel van een wijn sterk beïnvloeden. Het voegt bitterheid, wrangheid, droogheid of zelfs kruidige kenmerken toe die de body en complexiteit versterken. Je kan je dus wel voorstellen dat tannines een belangrijke factor zijn geworden bij het maken van de wijn.

Kort samengevat

Om het kort samen te vatten zijn tannines polyfenolen die voornamelijk voorkomen in druivenschillen en -zaden, evenals in eikenhouten vaten die tijdens het verouderingsproces worden gebruikt. Tijdens de processen ontstaan er grotere fenolische moleculen die wrangheid op de tong veroorzaken. Dit wordt vaak beschreven als een gevoel van droogheid of grip tegen je gehemelte. De aanwezigheid van tannines kan ook de complexiteit toevoegen en helpen de kleur en versheid in de loop van de tijd te behouden.

Maar het belangrijkste wat je moet weten van tannines is dat het een belangrijk onderdeel is voor het produceren van wijn en dat ze de smaak, het aroma, de body en de textuur van jouw wijn sterk kunnen beïnvloeden.

Wijnen

Welke wijn is voor jouw de perfecte wijn?

Ontdek onze wijnen

Ontdek jouw favoriete wijnsmaak met keus uit onder andere Chileense, Franse, Italiaanse, Duitse, Zuid-Afrikaanse en Australische wijnen.
Welke wijn is voor jou perfect

Catering

Smaak, kwaliteit en persoonlijke aandacht voor jou!

Voor elke gelegenheid

Van lunch tot buffet, bruiloft en familie- of bedrijfsfeest tot intieme culinaire wijnproeverij. Ervaar het zelf met de catering van CaVino Catering & Wijn
Ik wil meer weten over catering

Ben je 18 jaar of ouder?

Om Cavino catering en wijn te kunnen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.