Wijnproeverij

Wijnproeverij

Wijnproeverij bij CaVino Catering Roermond

Wijnproeverij.

Wil je meer weten over wijnen en het leren proeven van wijnen, dan is het misschien leuk om eens een wijnproeverij te organiseren, thuis of op een locatie. 
Proeven van wijn is niet hetzelfde als het drinken van wijn. Wij laten je zien bij een proeverij wat er allemaal bij komt kijken en hoe  je wijn moet  proeven, zodat je thuis een proeverijtje kunt starten met wijn uit je favoriete wijnlanden. Na een wijnproeverij kun je je wijnen beter combineren met gerechten en natuurlijk ook ontdekken welke wijnen jezelf het lekkerste vind.

 

Wijn bekijken

Het oog wil ook wat, want de kleur van de wijn verraadt al veel over de smaak. Giet een kleine hoeveelheid wijn in een wijnglas en bekijk de wijn goed voor een witte achtergrond. De jonge wijnen zijn vaak lichter van kleur en hebben een waterachtige rand. Hoe ouder de wijn, hoe intenser de kleur. Een wijnkenner zal ook meteen zien dat een wijn geoxideerd is. Oxidatie betekent dat de wijn met teveel zuurstof in aanraking is gekomen.

Wijn ruiken

Na het bekijken gaan we verder met het ruiken van wijn.  De geur van wijn heeft veel invloed op de smaak omdat die twee hand in hand gaan. Voordat je gaat ruiken is het de bedoeling dat je de wijn ronddraait in een glas.  Door de bewegingen komt de wijn namelijk in aanraking met zuurstof en daardoor komen de aroma’s vrij. Na het ronddraaien is het tijd voor het ruiken.Ruikt wijn een beetje chemisch? Dan is de kans groot dat de wijn ‘kurk’ bevat en dat er schimmels in de wijn zitten. Het ruiken zelf ervaart iedereen weer anders. De ene ruikt fruitige aroma’s, terwijl een ander weer kruidige aroma’s ontdekt. Als je net begint met wijn proeven, vind je het misschien nog lastig om verschillende aroma’s te ontdekken. Je zult merken dat je hier steeds beter in wordt als je dit vaker oefent.

Wijn proeven

Na de voorbereidingen is het natuurlijk tijd om de wijn echt te proeven. Het slurpend proeven van de wijn geeft de beste smaaksensatie omdat er dan opnieuw meer zuurstof bij de wijn kan komen. Daarna is het tijd om de smaak te ervaren. Wat proef je nu echt? Probeer ook in de gaten te houden hoe lang de smaak blijft hangen. Dit wordt in de wijnwereld de afdronk genoemd. Vaak wordt de wijn, vooral bij het bezoeken van een wijnproeverij, na het proeven weer uitgespuugd. Vergeet na het uitspugen niet om je smaakpapillen weer te neutraliseren met wat water of brood. Op naar de volgende wijnsoort!

 

CaVino

Ada Byronweg 30
6045 GM Roermond

T: 06 533 25 397
E: info@cavino-wines.nl


Nieuwsbrief