NIEUW-ZEELAND, MARLBOROUGH, Bishop's Leap 'Sauvignon Blanc'

Bishop’s Leap ‘Sauvignon Blanc’

Nieuw-Zeeland heeft vele troeven om hoogstaande wijnen te produceren. De belangrijkste is ongetwijfeld het koele klimaat waarin druiven langzaam kunnen rijpen waardoor hun meest subtiele geuren en smaken worden ontlokt, en daar kan men prachtige wijnen met veel finesse en voldoende frisheid mee maken. Het heeft eigenlijk lang geduurd alvorens we dat hier in Europa door hadden. Pas in de jaren tachtig, toen een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc tijdens een blindproeverij met vele Franse en andere toppers als beste uit kwam, kwam alles goed op gang. Dat late ontdekken heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat Nieuw-Zeeland slechts 1% van de totale wijnproductie in handen heeft en dat het bovendien, voor ons althans, aan de andere kant van de wereld ligt. De eerste druivenstokken werden hier reeds in 1819 aangeplant. 90% van de druivenoogst is afkomstig van 3 regio’s: Marlborough, Gisborne en Hawkes Bay. In totaal strekken de wijngaarden zich uit over 1000 kilometer. De geschiedenis van de wijnbouw in Nieuw-Zeeland begon met de eerste wijnstokken die Samuel Marsden in 1819 uit Australië meebracht. Rond 1970 liet de Nieuw-Zeelandse wijnindustrie zich leiden door het advies van de Duitse professor Helmut Becker om Müller-Thurgau aan te planten. Vanaf de jaren tachtig echter gaan wijnboeren aan de slag met Sauvignon Blanc. Ondertussen kunnen de Nieuw-Zeelandse wijnen van dit ras zich moeiteloos meten met de beste Sauvignons van de wereld. En misschien zit de zogenoemde ‘Wine Export Certification’ daar voor iets tussen. Die ziet erop toe dat alleen kwaliteitswijnen geëxporteerd worden en dit slechts na een chemische en proeftechnische keuring. Het grootste compliment is wel dat een vooraanstaande producent van Sancerre zelf een wijngaard heeft gekocht in Marlborough! Het wat koelere Zuidereiland is qua productie verreweg de belangrijkste regio, met een wijngaardareaal dat groeit naar 23.000 hectare, dat wil zeggen bijna twee derde van het totaal dat Nieuw Zeeland vertegenwoordigt. Het land heeft niet alleen wonderlijke landschappen te bieden in films van Peter Jackson, maar ook de klimatologische omstandigheden zijn er uiterst geschikt. De majestueuze bergketens houden wind en regen tegen, de Grote Oceaan beïnvloedt gunstig de temperatuur en de zuidelijke ligging zorgt voor lange dagen met veel zonuren. Zo krijgen we een unieke opbouw in aroma’s en smaakstoffen die tot uitdrukking komen in de expressieve wijnen van dit gebied. Van alle Nieuw-Zeelandse wijntypen is de Marlborough Sauvignon Blanc verreweg het meest bejubeld. Bijna 40% van alle wijnstokken van het land staan in deze regio. Deze ‘Bishop’s Leap’ is een bijzonder fruitige Sauvignon Blanc met een expressief en kruidig aroma met impressies van kruisbes, passievruchten en honing. De smaak is enorm levendigheid, stuivend en knisperend fris. Schenk hem op ongeveer 10 graden tussen zijn eerste en derde jaar bij allerlei soorten vis, schaal- en schelpdieren, wit vlees of perfect als aperitief natuurlijk. Een koopje aan deze prijs!

10,29

Extra informatie

Jaargang

2019

Kleur

Wit

Land van herkomst

Nieuw-Zeeland

Regio

Marlborough

Appellation

Marlborough

Druiven

Sauvignon Blanc

Smaak

Witte wijn, Droog

Alcohol

13 %

Volume

75 cl

Ben je 18 jaar of ouder?

Om Cavino catering en wijn te kunnen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.