Hoe kun je wijn het beste bewaren?

Hoe kun je wijn het beste bewaren?

Liggend of staand?

Het beste kun je een fles wijn liggend bewaren, zeker als de fles een kurk heeft.De kurk blijft namelijk in contact met de wijn. Zet je de fles rechtop dan droogt de kurk langzaam uit, met als gevolg dat deze een kleine hoeveelheid zuurstof door kan laten en er dus zuurstof bij de wijn komt. Hierdoor oxideert de wijn sneller en gaat de kwaliteit dus ook harder achteruit.

Licht of donker?

Wijn heeft een hekel aan zonlicht omdat zonlicht zorgt  voor chemische reacties in de wijn. Daarom zijn de meeste flessen voor rode wijn van groen of bruin glas gemaakt, dat houdt het zonlicht buiten. Een beetje extra bescherming kan geen kwaad: zet je wijnrek in een donker hoekje waar de zon zich niet laat zien.

Temperatuur

In het ideale geval bewaar je wijn op een koele, liefst donkere plek. Een kelder of wijnkoelkast is hier de perfecte plek voor, heb je geen kelder of wijnkoelkast dan is een koele gangkast, kruipruimte of zolder ook prima. Vermijd in ieder geval grote temperatuurschommelingen.

Trillingsvrij

Wil je het helemaal goed doen dan moet je zorgen dat de wijn op een plek staat die vrij is van trillingen.  Trillingen kunnen, net als zonlicht, de chemische reacties in de fles versnellen.

Wat zijn goede bewaarwijnen?

Zo’n 95 procent van alle wijnen is niet geschikt om lang te bewaren. Wijnen die je wel lang kunt wegleggen zijn van gemiddelde tot hoge kwaliteit. Enkele factoren die bepalen of een wijn wel of geen bewaarwijn is, zijn: alcoholgehalte, tannines, zuurgraad, de druivensoort, de producent en hoe je de wijn wordt bewaard.

Wijnen uit de klassieke gebieden behoren vaak tot de categorie bewaarwijnen. Denk aan Médoc, Pauillac en Pomerol in Bordeaux of Barolo en Barbaresco in Piemonte. 

Wijnen

Welke wijn is voor jouw de perfecte wijn?

Ontdek onze wijnen

Ontdek jouw favoriete wijnsmaak met keus uit onder andere Chileense, Franse, Italiaanse, Duitse, Zuid-Afrikaanse en Australische wijnen.
Welke wijn is voor jou perfect

Catering

Smaak, kwaliteit en persoonlijke aandacht voor jou!

Voor elke gelegenheid

Van lunch tot buffet, bruiloft en familie- of bedrijfsfeest tot intieme culinaire wijnproeverij. Ervaar het zelf met de catering van CaVino Catering & Wijn
Ik wil meer weten over catering

Ben je 18 jaar of ouder?

Om Cavino catering en wijn te kunnen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.