Wijnlanden

Wat weten wij van de wijnlanden? Welke wijnlanden kennen wij

Wijnen

Van welke wijn ga jij genieten?

Ontdek onze wijnen

Geniet van de heerlijkste wijnen, gewoon zomaar of voor elke speciale gelegenheid.
Welke wijn is voor jou perfect?

Proefpakket

Zelf een kleine thuis proeverij?

Chileens proefpakket

Liever geen doos met één soort wijn? Bestel dan ons proefpakket met 6 verschillende wijnen.
Dat wil ik wel proberen!

Wijnpakket

Voor elke gelegenheid.

Speciale gelegenheid?

Een wijnpakket als (zakelijk) relatiegeschenk, huwelijk, gepensioneerd of gewoon zomaar.
Precies wat ik nodig heb!

Wijn van over de hele wereld

We weten dat overal ter wereld wijn wordt geproduceerd, en dat ieder land door het klimaat en zijn eigen manier van produceren de wijn een specifieke smaak geeft. De plaats waar de wijn wordt gemaakt kan ook een grote invloed op de smaak van de drank hebben, want de grond is namelijk overal anders en dit kan vaak een typische smaak aan de wijn geven. De top 3 van de belangrijkste wijnlanden zijn Frankrijk, Italie en Spanje. Wij hebben voor U over enkele wijnlanden informatie verzameld die u op uw gemak door kunt lezen. Veel leesplezier.

wijnen wijnlanden

Wijnland Chili

Langs de westkust van Zuid-Amerika ligt Chili, een zeer uitgestrekt en smal land. In het oosten wordt Chili begrensd door het hoge Andesgebergte aan de kust liggen ook bergen maar deze zijn lager, ze vangen de kou en de regen van de oceaan op. Tussen het kustgebergte en de Andes heerst een prima klimaat voor de wijnbouw. In de 19e eeuw ontdekte Don Silvestre Ochagavia dat dit deel van Zuid-Amerika het meest geschikt was voor het verbouwen van wijndruiven. Inmiddels is Chili, na Argentinië, de grootste wijnproducent van Zuid Amerika. Chili heeft een wijngaardareaal van ongeveer 120.000 hectare, de belangrijkste gebieden liggen tussen Vaparaiso en Concepción.

Omdat Chili zo langgerekt is zijn er enorme klimaatverschillen, het noorden is bergachtig en droog, in het diepe zuiden is de invloed van de Zuidpool merkbaar, en daartussen in is het altijd lente, temperaturen rond de 20 graden. In dit gebied zijn de omstandigheden ideaal voor wijnbouw. Chili heeft veel zonuren, geeft meer licht, de oceaan zorgt voor de juiste vochtigheidsgraad en het Andesgebergte brengt voldoende water. 

Door de grote hoeveelheid zonlicht kan er een intensieve fotosynthese plaatsvinden en s ’nachts daalt de temperatuur sterk zodat de wijnstok kan rusten, dit is perfect voor een ideale samenstelling van de druif en een goede ontwikkeling van kleur en aroma’s te krijgen. Omdat luizen en andere beestjes het land niet kunnen bereiken door de bergen en de oceaan is het voor wijnboeren aan­trekkelijk zonder chemische bestrijdingsmiddelen te werken en heeft de biologische druiventeelt in Chili een grote toekomst. De meeste wijngebieden liggen ten zuiden van de hoofdstad Santiago. De namen van deze wijngebieden eindigen allemaal op ‘Valley’, en zijn vaak genoemd naar de belangrijkste rivier die door het desbetreffende gebied loopt. Chili heeft momenteel veertien wijnbouwgebieden. De laatste jaren zijn er veel nieuwe en veelbelovende wijngebieden bij gekomen. Dat geeft aan hoe snel de Chileense wijnbouw zich ontwikkelt. Er wordt enorm geëxperimenteerd met veel rassen, maar de blauwe rassen Cabernet Sauvignon en Merlot, en de witte Chardonnay en Sauvignonblanc bepalen het beeld. Ook de Carmenère geeft bijzondere wijnen. Dit blauwe ras is verwant aan de Merlot. Oorspronkelijk komt hij net als de Merlot uit de Bordeauxstreek, maar daar komt hij weinig meer voor.

Wijnland Chili

Noordelijk Chili

Chili ligt op het zuidelijk halfrond, dus de noordelijke wijngebieden liggen het dichtst bij de evenaar. Het is er warm en droog. Het noordelijkste wijngebied van Chili, de Elqui Valley ligt op de rand van de Atacamawoestijn.

Central Valley

De Chileense wijnbouw is in de Central Valley begonnen. Nog steeds is deze wijnbouwregio ten zuiden van de hoofdstad Santiago verreweg de grootste: drie kwart van de Chileense wijnen komt uit de Central Valley. Dit hele gebied is een aaneenschakeling van verschillende valleien. Van noord naar zuid is het ongeveer 400 kilometer lang. De wijngaarden die langs de Grote Oceaan liggen, krijgen voldoende regen­water. De wijn­gaarden in de vallei tussen de berg­keten Cordillera de la Costa en de Andes krijgen veel minder neerslag. Die worden geïrrigeerd met smeltwater uit de Andes en een indrukwekkend stelsel van kanalen, dat deels nog stamt uit de tijd van de Inca’s.

Zuidelijk Chili

In het koelere zuiden van het land liggen de wijngebieden Itata Valley, Bío-Bío Valley en Malleco Valley. Er valt voldoende regen, waardoor irrigatie niet nodig is. Vroeger maakte men hier vooral goedkope drinkwijnen, maar er wordt inmiddels geïnvesteerd in kwaliteit. Het is een gebied om in de gaten te houden. Vooral ook omdat er druiven gebruikt worden die elders in Chili niet veel voorkomen. In de Bío-Bío Valley staan aromatische rassen, zoals de Riesling en de Gewürztraminer. In de Itata Valley staat veel Muscat.

Wijnland Frankrijk

Frankrijk wordt ook wel het beroemdste wijnland ter wereld genoemd, ze hebben 890.00 hectare aan wijngaarden. Frankrijk heeft een gematigd zeeklimaat, een hooggebergteklimaat en een middelands zeeklimaat. De wijn in Frankrijk wordt door het hele land verbouwd. De diversiteit van de druiven, het klimaat en de bodemsoorten zijn enorm groot, daarom is er geen ander land dat zoveel natuurlijke omstandigheden bezit om goede wijn te verbouwen. 

Wijnland Frankrijk

Bordeaux

Een van de grootste en bekendste wijnbouwgebied ter wereld is de Bordeaux. Deze zuidwestelijke Franse wijnregio produceert de meest exclusieve wijnen ter wereld. De meeste wijnen zijn rood namelijk meer dan  90%,de overige 10% zijn witte wijnen, rosés, en mousserende wijnen.. In de Bordeaux groeien diverse druivenrassen. Zoals de blauwe cabernet sauvignon.

Bourgogne

De Bourgogne staat bekend om haar goede rode en witte wijnen van pinot. Door de vele verschillen in het klimaat kan de kwaliteit van wijnen uit de Bourgogne per jaar variëren. 

Beaujolais

Rondom de heuvels van Lyon( in de vallei van Saône) staan de wijngaarden van de  Beaujolais aangeplant  Veel van de wijngaarden staan aangeplant in de vallei van Saône. Het klimaat heeft hier warme zomers en koude winters. Er wordt hier eigenlijk maar 1 druivenras verbouwd: de gamay noir à jus blanc

Franse wijnen

Wijnland Italië

Italië is een geweldig land, niet alleen voor zonaanbidders maar ook voor menig wijnliefhebber. Het land is onderverdeeld in 20 verschillende wijnregio’s, die op hun beurt ook weer opgedeeld kunnen zijn in kleinere regio’s. De meeste wijn komt uit de regio’s: Sicilië, Apulië, Veneto, Emilia Romagna.

Wijnland Italie

In heel Italië wordt wijn geproduceerd ,ieder jaar ongeveer 53 miljoen hectoliter ,de meeste van deze wijn wordt geëxporteerd naar het buitenland. Wijnland Italië heeft een grote verscheidenheid aan wijnen, lichte witte wijnen, complexe rode wijnen en uitstekende mousserende wijnen.

Italië kent een grote verscheidenheid aan klimaten. Van koel (milde winters, geen extreme zomers en regelmatig neerslag) in het noorden tot een mediterraan klimaat (warme droge zomers met weinig regen en milde winters met neerslag) in het zuiden. Door de verschillende klimaten zijn er grote verschillen in de wijnbouw van dit land. Italië is een van de oudste wijnlanden van Europa met een enorme diversiteit aan druivensoorten. Er zijn 1000 verschillende druivensoorten geteld zoals de witte soorten, de Muscat, Pinot gris, Chardonnay etc. en de blauwe zoals de Nebbiolo, Sangiovese, Barbera etc. waarvan er 400 soorten terugkomen (en zijn toegestaan) in de Italiaanse kwaliteitswijnen.

Cavino catering & wijn

Ontdek. Ervaar. Geniet.

Wijnland Duitsland

Wijnland Duitsland

Duitsland is het achtste grootste wijnland ter wereld, de totale wijnproductie bedraagt ongeveer 9 miljoen hectoliter per jaar.( ongeveer 1,2 miljard flessen) en de wijn wordt voornamelijk geproduceerd in het westen van Duitsland, langs de rivier de Rijn. Het milde, koelere klimaat en de ligging van de wijngaarden op de hellingen langs de rivieren maken dat de druiven in Duitsland meer warmte krijgen doordat de zon weerkaartst via het water, hierdoor versterkt het rijpingsproces van de druiven. In totaal kent Duitsland 13 wijnstreken, de grootste zijn Rheinhessen, Pfalz Baden en Mosel-Saar-Ruwer. Twee derde van de totale productie is witte wijn. De Duitse wijnwet onderscheidt twee hoofdcategorieën wijn, namelijk de Tafelwein dit is gemiddeld 5% en de Qualitätswein 95%.

Wijnland Spanje

In Spanje worden alle gebieden die enigszins geschikt zijn voor de wijnbouw ook gebruikt voor de wijnbouw. De meeste wijngaarden liggen rondom het noorden en oosten van Spanje, hier is het klimaat een stuk milder, de temperaturen liggen lager en er valt wat meer neerslag, wat de groei van de druiven stimuleert. Spanje heeft een grote verscheidenheid en eigenheid van druivensoorten hierdoor hebben de druiven die in Spanje groeien een uniek karakter. De bekendste wijnstreken zijn Rioja, La Mancha, Navarra, Valpenas, Rueda.

De wijnen in Spanje zijn onderverdeeld in verschillende categorieën:

  • De tafelwijnen of Vino de Mesa: De wijnproducent en druivensoorten worden niet vernoemd.
  • De wijnen van het land of Vino de la Tierra: De wijnen die van het land komen, waarbij de herkomst wel vermeld wordt
  • Wijnen afkomstig uit gebieden met een kwaliteitscertificaat of Denominación de Origen
  • Wijnen die een gegarandeerd kwaliteitscertificaat bevatten of Denominación de Origen Calificada
Wijnland Spanje

Wijnland Australië

Australië is bij veel mensen bekend als een zeer uitgestrekt en groot land, dat wil dan ook zeggen dat Australië een heel gevarieerd klimaat heeft, droog en heet in het noorden ,gematigd tot koel in het zuiden. 

Wijnland Australie

Australië is het droogste continent op aarde, en dan zou eigenlijk een goede wijnbouw onmogelijk zijn, want de wijnbouw heeft toch water nodig. In de wijnbouw wordt druppelirrigatie toegepast, dit wil zeggen dat het water druppelsgewijs en vaak computergestuurd naar de wijnstokken geleid wordt. De druiven worden in de wijngaard gecontroleerd zodat de wijnmakers precies weten wat er binnen gaat komen en kunnen de vinificatie (Het proces van druiven plukken, persen , klaren en bottelen)daarop afstemmen. Australische wijnen berusten niet alleen op de bewaamheid van de wijnboeren, maar ook op een goede kennis van het vinificatieproces. Dit zorgt er ook voor dat de wijnen vaak een topkwaliteit hebben.

Bijna 40 procent van de Australische wijnen is wit. De bekenste druivenrassen zijn de Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling en Sémillon.. Iets meer dan 60 procent is rood. (Mataro) de belangrijkste blauwe rassen. Tegenwoordig is de Shiraz (Syrah) de belangrijkste druif van Australië: ongeveer een kwart van alle Australische druiven behoort tot de Shiraz. De Cabernet Sauvignon is met 19 procent van de aanplant de tweede druif van het land. Dan volgt de Chardonnay met 14 procent. In mindere mate komen Merlot en Pinot noir voor.

Wijnen

Welke wijn is voor jouw de perfecte wijn?

Ontdek onze wijnen

Ontdek jouw favoriete wijnsmaak met keus uit onder andere Chileense, Franse, Italiaanse, Duitse, Zuid-Afrikaanse en Australische wijnen.
Welke wijn is voor jou perfect?

Catering

Smaak, kwaliteit en persoonlijke aandacht voor jou!

Voor elke gelegenheid

Van lunch tot buffet, bruiloft en familie- of bedrijfsfeest tot intieme culinaire wijnproeverij. Ervaar het zelf met de catering van CaVino Catering & Wijn
Ik wil meer weten over catering

Ben je 18 jaar of ouder?

Om Cavino catering en wijn te kunnen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.