Biologisch

Biologische wijn

Steeds meer mensen kiezen voor een gezonde(re) leefwijze. Ze bewegen veel en eten en drinken met respect voor hun lichaam én de natuur.  Ze kiezen dan ook (met regelmaat) voor biologisch(e) fruit,  groenten en/of vlees en daar past ook een goed glas biologische wijn bij. Maar wat is biologische wijn nou precies? 


Wat is biologische wijn?

De term biologisch is méér dan alleen een keurmerk en is wettelijk beschermd.  En ook de richtlijnen voor biologische teelt c.q. producten zijn wettelijk vastgelegd. Het spreekt voor zich dat alle biologische (wijn)boeren zich hieraan moeten houden. De productie van biologische wijnen gebeurt dan ook met respect voor de natuur. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. En ook kunstmest wordt niet toegepast. Om de bodem te ‘voeden’ kiezen de boeren voor biologische of natuurlijke bemesting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan compost. Maar ook mineralen, zoals magnesium,  worden aan de bodem toegevoegd. Die bodem vaart daar wel bij. In een biologische wijngaard worden bovendien vaak planten gezaaid die bepaalde mineralen in de bodem brengen. De bodem creëert dan eigen voedingsstoffen, omdat het microbiologisch leven wordt gestimuleerd.

De focus ligt op het in stand houden van het natuurlijke evenwicht. Sulfiet (zwavel) wordt slechts mondjesmaat gebruikt in de biologische wijnbouw. Voor de duidelijkheid: wijn bevat van nature altijd sulfiet. Het helpt de wijn te conserveren, maar het mag ook extra toegevoegd worden om de wijn nog beter houdbaar te maken. Het sulfietgehalte in biologische wijn moet in ieder geval lager zijn dan in de niet-biologische wijnen. Om precies te zijn minstens 30 tot 50 milligram per liter lager. Proost: op uw gezondheid!


Wijnproeverijen

Wijnpakketten

CaVino

Ada Byronweg 30
6045 GM Roermond

T: 06 533 25 397
E: info@cavino-wines.nl


Nieuwsbrief