Leeftijd is als wijn, hoe ouder hoe beter. Die uitspraak heb je vast wel eens horen voorbijkomen. Maar hoe smaken oude wijnen? Veranderd de kleur door de jaren heen? En wat we allemaal willen weten, zijn oude wijnen beter dan jonge wijnen?
Wine Folly heeft hier een onderzoek gedaan. Hiervoor hebben ze een enkele wijn (een Merlot) aangehouden die al 30 jaar lang door dezelfde wijnmaker op dezelfde wijngaard is geproduceerd.
Hoe wijn verouderd “hoe ouder, hoe beter”
Als het wijn betreft dan hebben we allemaal wel eens gehoord “hoe ouder, hoe beter”. Maar klopt dit wel?
De realiteit blijkt toch iets anders te zijn dan je in eerste instantie verwacht. Er zijn slechts weinig wijnen die daadwerkelijk beter worden (slechts ongeveer 3% van de markt). Deze smaken zelfs helemaal niet lekker wanneer deze net gemaakt zijn. Voor deze speciale wijnen geldt dus inderdaad, hoe ouder, hoe beter. De kwaliteiten van de wijn komen immers pas tot hun recht na een aantal jaren.
Wist je dat deze wijnen ook vaak te herkennen zijn aan de omschrijving van de wijn? Deze bevat namelijk vaak begrippen als “closed”, “tight”, “austere”, “grippy” of “hold”.
De verandering in kleur door de jaren heen
Wanneer wijn ouder wordt verandert ook de kleur. Niet iedere druivensoort verkleurt hetzelfde. De Merlot die Wine Folly heeft gebruikt in hun test verkleurd namelijk sneller. Merlot staat ook bekend erom dat het proces sneller is dan bijvoorbeeld Cabernet Sauvignon. Wanneer je dus lang genoeg wacht zal de rode Merlot kleur veranderen in een wat meer bruine kleur.