Kaas & Wijn

Een veelgebruikte én lekkere combinatie. Tenminste, als je voor de goede combo gaat! Het kan elkaar namelijk maken, maar ook behoorlijk kraken. Elke kaas heeft zo zijn eigen bijpassende wijn. We gaan je in dit artikel op weg helpen!

We hebben 7 tips voor je op een rijtje gezet waar je op kan letten als je weer eens in dilemma zit over welke wijn er nou goed bij welke kaas past.

Witte wijn & kaas

Bij een zachte kaas van koemelk past een witte wijn perfect. Bij de kazen kan je kiezen voor een Camembert, Brie of een Port Salut. Daar past dan een kruidige en lichtvolle wijn bij.

Ga voor een combinatie kazen en wijnen met dezelfde intensiteit.

Het is van belang dat je kijkt naar de intensiteit van de kaas en de wijn. Wanneer je kiest voor een Gruyère, delicaat van smaak dan wordt deze overweldigd door een Cabernet Sauvignon. Maar is perfect in balans wanneer je de Gruyère combineert met een Pinot Noir.

Je kunt hierbij letten op dat wijnen met een alcoholpercentage van 14,5 procent intenser zijn en beter smaken met kazen met een sterk aroma. Wijnen met een alcoholpercentage van onder de 12 procent zijn minder intens en matchen goed bij een kaas met een subtiel aroma.

Kazen & wijnen uit dezelfde regio

Het lijkt wel alsof wijnenboeren hun wijnen afstemmen op de streekproducten. Een goede tip is namelijk om een kijkje te nemen naar de streek waar een kaas vandaan komt. Vaak past daar ook een wijn uit dezelfde regio bij.

Super stink kaas & zoete wijn

Een zoetere wijn past vaak goed bij stinkende, blauwader- en gewassen kort kazen. Dit komt doordat de zoetheid van de wijn de funk van de kaas in balans brengt en het laat de kaas nog romiger smaken. Verder helpt het stinken van de kaas om de zoete smaak van de wijn in balans te brengen.

Mousserende wijn & zachte, romige kaas

Door het vele koolzuur en de hoge zuurgraad in een mousserende wijn geeft het een buitengewoon verfrissende smaak bij plakkerige, romige kazen.

Rode wijn & oude kaas

Hoe ouder een kaas, hoe rijker de smaak en hoe hoger het vetgehalte. Hier sluit een heerlijke rode wijn perfect bij aan. Zeker als de kaas minstens 1 jaar oud is. Zoals een Gruyère, Manchego, Provolone of een Grana Padano

Verschillende wijnen & stevige nootachtige kazen

Heb je nou meerdere wijnen tot je beschikking en wil je het op safe spelen, ga dan voor een stevige nootachtige kaas. Zulke kaas heeft voldoende vet om de tannine in rode wijn te compenseren en genoeg delicatesse om een delicate witte wijn te complimenteren.

Klassiekers

Wil je nou zeker weten dat je de juiste keuze maakt, hebben we hieronder een paar top combinaties voor je waar je nooit de mist mee in kunt gaan:

Genoeg inspiratie voor je volgende kaasplank zou ik zeggen, bekijk hier ons compleet assortiment wijnen laat je verrassen door het ruime aanbod!

Wijnen

Welke wijn is voor jouw de perfecte wijn?

Ontdek onze wijnen

Ontdek jouw favoriete wijnsmaak met keus uit onder andere Chileense, Franse, Italiaanse, Duitse, Zuid-Afrikaanse en Australische wijnen.
Welke wijn is voor jou perfect

Catering

Smaak, kwaliteit en persoonlijke aandacht voor jou!

Voor elke gelegenheid

Van lunch tot buffet, bruiloft en familie- of bedrijfsfeest tot intieme culinaire wijnproeverij. Ervaar het zelf met de catering van CaVino Catering & Wijn
Ik wil meer weten over catering

Ben je 18 jaar of ouder?

Om Cavino catering en wijn te kunnen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.