Sauvignon Blanc: De druif en wijn

Sauvignon Blanc wijn wordt gemaakt van de gelijknamige druif. Deze druif is verwant met de Cabernet Sauvignon druif en komt voornamelijk voor in niet te warme streken. Wijnhuizen die deze wijn produceren, vind je dan ook voornamelijk in gebieden waar het ook in de zomer niet te warm wordt. De beroemdste wijnen zijn afkomstig uit het Loiregebied in Frankrijk. Ook komen er veel beroemde wijnen uit de Bordeauxstreek.

Wijngebieden met Sauvignon Blanc wijn

Sauvignon Blanc wordt in diverse wijngebieden geproduceerd. Denk hierbij aan de Languedoc in Frankrijk, Friuli in Italië, Bordeaux, Touraine en diverse delen van Zuid-Afrika. Ook wordt de wijn geproduceerd in alle wijngebieden in Chili. Topregio’s voor deze witte wijn zijn de valleien van Loire.

Kenmerken van de wijn

Een belangrijk kenmerk van de Sauvignon Blanc druif, is dat deze druif een zeer geringe opbrengst heeft. Dit betekent dat je een grote wijngaard nodig hebt om een kleine hoeveelheid wijn te produceren. Verder groeit de druif erg snel. Dit betekent dat er regelmatig gesnoeid wordt in de wijngaarden met deze druiven. Wordt er niet voldoende gesnoeid, dan ontstaan er bij de oogst van de druiven hele groene exemplaren.. Deze witte wijn kun je wel lang bewaren, andere wijnen kun je niet zo lang laten staan.

Een ander belangrijk kenmerk van deze witte wijn, is dat je deze drank lang kunt bewaren. Andere witte wijnen moet je niet te lang laten staan, maar deze wijn kun je best een tijdje in het wijnrek laten zitten. Deze wijn is door zijn lange houdbaarheid ook op de lange termijn erg lekker.

Hoe smaakt Sauvignon Blanc

De Sauvignon Blanc wijn heeft een herkenbare geur van gras, kruisbessen, brandnetel, groene kruiden. Over het algemeen heeft de wijn een frisse geur. In de mond is de wijn erg droog, met een paar groene tonen. In vergelijking met andere witte wijnen, is deze witte wijn erg fris. Door de wijn langer op houten vaten te laten rijpen, kan deze wat meer body krijgen. Dit is echter niet bij alle Sauvignon Blanc wijnen het geval, want veel wijnen van deze druif worden niet op hout gerijpt. De algemene smaak van Sauvignon Blanc wijnen is dan ook droog, fris en ‘groen’. Heeft een wijn een andere smaak, bijvoorbeeld door het rijpen op houten vaten, dan staat dit doorgaans duidelijk op het etiket vermeld.

Sauvignon Blanc combineren: wijn en spijs

De Sauvignon Blanc is een goede borrelwijn, maar het is ook een wijn die je prima kunt combineren met diverse lekkere gerechten zoals geitenkaas, groene en frisse salades, visgerechten en asperges.. Ook smaakt de wijn heerlijk met gerechten met citroen, kappertjes en koriander. Omdat koriander vaak in Thaise en Mexicaanse gerechten zit, smaken maaltijden uit deze landen ook heerlijk met deze wijn.

Bekijk hier onze top 3 Sauvignon Blanc wijnen:

  1. Ventisquero Clasico Sauvignon Blanc
  2. Ventisquero Yelcho Sauvignon Blanc
  3. Ventisquero Reserva Sauvignon Blanc

Wijnen

Welke wijn is voor jouw de perfecte wijn?

Ontdek onze wijnen

Ontdek jouw favoriete wijnsmaak met keus uit onder andere Chileense, Franse, Italiaanse, Duitse, Zuid-Afrikaanse en Australische wijnen.
Welke wijn is voor jou perfect

Catering

Smaak, kwaliteit en persoonlijke aandacht voor jou!

Voor elke gelegenheid

Van lunch tot buffet, bruiloft en familie- of bedrijfsfeest tot intieme culinaire wijnproeverij. Ervaar het zelf met de catering van CaVino Catering & Wijn
Ik wil meer weten over catering

Ben je 18 jaar of ouder?

Om Cavino catering en wijn te kunnen bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.